Viinikoulu pt.1 ft Heidi Mäkinen

Kaupallinen yhteistyö: Viinitie
Bella Tablen Viinikoulu pt.1 -podcastjaksossa vieraana upea viinibellamme, Master of Wine Heidi Mäkinen. Luvassa kaikki, ja vähän enemmän viinistä eli päästään vihdoin oppimaan lisää tästä paljon toivotusta aiheesta ja syventymään viinin ihmeelliseen maailmaan ja siitä nauttimiseen. Jaksossa harjoitellaan ruoka- ja viiniparituksia ja käydään pikaoppitunnit viinin viljelystä, säilytyksestä, tarjoilusta ja maistelusta. Kerrotaan, miten toimia kun tarjoilija maistattaa viiniä ja käydään läpi perustermit kuten korkkivika, tanniinit, sulffiitit, natuviinit ja dekantointi. Paljastetaan onnistuneen viinitilavierailun salat, alan trendit, uusi tulokas rieslingin rinnalle ja viini, jota Ranskassa juodaan tällä hetkellä eniten.

Tässä alla kootusti podcast-jakson “muistiinpanot” sekä linkit viinisuosituksiin.

Viinin maistaminen: Lasin pyörittely sekoittaa happea viiniin jonka myötä aromit nousee paremmin esille. Vie lasi nenän alle ja aisti. Äläkä lannistu jos et löydä samoja asioita kun joku viinistä kirjoittanut ammattilainen. Oma viiniymmärrys lisääntyy kun kehität aktiivisesti aisteja. Ensi kerralla kun kokkailet, haista ja maista eri raaka-aineita ja mausteita. Oma viinisanasto kehittyy kun opit tuntemaan tiettyjä tuoksuja ja makuja.

Nyrkkisääntö viinin tarjoilulämpötilaan: Ota valkoviini jääkaapista 30 min ennen tarjoilua ja laita punaviini jääkaappiin 30min ennen tarjoilua.

Koska kannattaa dekantoida? Happi nopeuttaa viinin kehitysprosessia ja sen avulla viini alkaa avautumaan paremmin. Kaikki viinit ei välttämättä hyödy dekantoinnista mutta harvalle viinille se tekee huonoa. (Kuuntele podista yksi poikkeus)

Rieslingin rakastaja voisi kokeilla seuraavaksi Albariñoa joka on erittäin gastronominen viini. fun fact: Zarate oli ensimmäinen viinitila jolta Viinitie alkoi maahantuomaan viiniä 25 vuotta sitten. Tuotesuositus: Zarate Albariño 2021 tai Serra da Estrela Albariño 2021

Laatuviiniä 10-15€? Alle 15€ on mahdollista löytää hyviä viinejä mutta alle 10€ viinissä maksetaan paljon kaikesta muusta kun viinistä. Tuotesuositus: Krämer Straîght Sauvignon Blanc 2021

Roséeta talvella? Ranskassa juodaan enemmän roséeta kun valkoviiniä. Uskon että joisimme sitä pitkin vuotta täälläkin ellei oltais aisteiltamme niin visuaalisia. Myös rosé on erittäin gastronominen viini. Siinä on punaviiniin verrattuna vähemmän tanniinia mutta kuitenkin pientä suuta kuivattavaa tuntumaa, joka toimii hyvin monen ruoan kanssa. Rosé on myös aromimaailmaltaan hillitympi kun monet hedelmäpommi-punaviinit. Myös roséviineissä on paljon eri tyylejä niin kepeitä kun runsaita ja ryhdikkäitä. Tuotesuositus: Saksan palkituimmalta punaviinin tekijältä intensiivinen ja hedelmäinen rosé joka sopii hyvin talvisempien ja runsaiden annosten kanssa. X-Berg Pinot Noir Rosé 202

Paras alle 20€ viini Alkosta: Carl Loewen Quant Riesling & Vajra Langhe Rosso

Paras laatikkoviini: “ Haluaisin että meillä oli sellainen viinimaailma, jossa laatuviinjeä voisi pakata enemmän laatikoihin sillä se on paljon ekologisempaa”. Tuotesuositus: Battenfeld Spanier Riesling Trocken

Miten viiniä ja ruokaa yhdistetään?  

  • ”Syö sitä mitä tekee mieli ja juo sitä mitä tekee mieli.” Kun opit ensin muutaman perussäännön voit sitten alkaa rikkomaan niitä. 

  • Voit yhdistää ruokaa ja viiniä joko etsimällä yhteneväisyyksiä esim. hapokasta ruoka & hapokasta viiniä tai täysin päinvastaisia asioita esim. tosi suolainen juusto ja makea viini. ”Jos ne ei toimi yhdessä ota lasi vettä välissä niin kaikki on ok”

  • Jos on makea annos pitää olla tosi paljon hedelmäisyyttä.

  • Viini ja ruoka kannattaa olla täyteläisyyden kannalta tasapainossa. Esim. Jos yhdistät supertäyteläisen viinin kepeän annoksen kanssa niin viini jyrää annoksen ja päinvastoin esimerkiksi: Kermainen pasta & kermainen viini tuotesuositus: Bread & Butter Chardonnay

  • Tulinen ruoka vaatii hedelmäisyyttä. Tuotesuositus: Rosecco Prosecco tai huokeaa samppanjaa läpi aterian: La Chouette de Champillon Champagne Brut

  • Samalta alueelta tulevat viinit ja ruoat toimivat usein yhdessä. Esim. Toscanan tomaattipohjaiset ruoat & Sangiovese-rypäleen punaviinit.

Kuuntele jakso alta:

Puhutaan ainakin näistä:

  • Master of Wine – mitä ja miten

  • Viiniviljelyn ABC

  • Heidin lempi”viinityyppi”

  • Rakenne ja suutuntuma vs. maku ja aromit

  • Biodynaamisuus x viinit

  • Vegaanius x viinit

  • Miten laventaa omaa viinimakua

  • Oikea lämpötila ennen tarjoilua

  • 2 x trendikäs punaviini

  • Paras ruoanlaittoviini

  • Rakkaudentunnustus sherrylle

  • Alkoholittomat viinit

  • Hyvät kyykkyviinit (onko niitä)

  • Rapid fire: viimeinen ateria, jääkaapin noloon asia, lempiravintola ja viinilista maailmalta, lempiviinitila, paras alle 20€ viini ja paras hanaviini 

  • Täsmävinkit Madridiin, Barcelonaan, Lontooseen ja Helsinkii

Edellinen
Edellinen

Jouluviinit 2023

Seuraava
Seuraava

Alkon parhaat - 12/2022