Rainerin sillisörsselssön, lohicarpaccio ja jänispaisti

Kaupallinen yhteistyö Valion kanssa. Tänään saadaan vihdoin esitellä turneen ensimmäinen pappa, tai tarkemmin ottaen faffa.

” Rainer on mieheni isä eli siis nykyisin lapseni faffa (farfar). Hän on kovin kujeilija ja vitsailija, jota olen koskaan tavannut ja olisi varmasti hyvin mielissään, jos saisi bellat kylään keittiöön. Hän on iloinen, hauska ja huumorintajuinen faffa <3 Hän on kova metsästäjä ja rakastaa laittaa hyvää ruokaa, etenkin itse metsästetystä saaliista. Jänispaistin lisäksi hänellä on myös muita bravuureja kuten esim. lohicarpaccio, savuankerias, sillisörsselssön. Jänispaistia pitäisi jokaisen päästä maistamaan. :)”

Tämän esittelyn jälkeen sovittiin heti treffit Rainerin luokse Tampereelle kokkailemaan kolmea hänen bravuriaan: sillisörsselsöniä, lohicarpaccioa ja jänispaistia. Molemmat kalareseptit oli ihanan simppelit ja todella herkulliset. Omenan tuoma makeus ja happo tasapainotti kivasti sillin suolaisuutta. Lohicarpacccio on ruoka, joka maistuu varmasti kaikille ja tämän yksinkertaisempaa ei valmistus voisi olla. Ja jos joskus käy onni jänismetsällä ( tai lihatiskillä) suosittelemme kokeilemaan Rainerin jänispaistia. Kokkailun jälkeen saatiin kuulla Rainerin kalastus-ja metsästystarinoita ja sit nostettiin isännän malja tietenkin pienen laulun siivittämänä. Kiitos Rainer kivasta päivästä ja ihanista resepteistä.

Ps. Rainerin klassinen ruoanlaittojuoma on perinteinen G.T.

Sillisörsselssön ala Rosendahl
n. 6:lle alkuun

2 Islannin sillifileetä
1 Matjess sillifileetä
2 salottisipulia
1 Granny Smith omena
1/2-1 prk (200g) Valio ranskankermaa
1/2-1 prk (200g) Valio kermaviiliä
1/2 rku tilliä

Huuhtele islannin sillifileet. Voit myös liottaa fileitä vedessä muutaman tunnin ajan jos haluat lopputuloksesta vähäsuolaisempaa. Leikkaa sillit viipaleiksi kulhoon. Kuori ja hienonna salottisipulit pieneksi. Kuori omena ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Lisää kulhoon. Lusikoi joukkoon ensin puolet ranskankermasta ja kermaviilistä ja sekoita. Lisää loput mikäli haluat sörsselssönistä löysempää. Saksi joukkoon runsaasti tilliä.

Rainerin lisäykset: “Teen sillisösselssönin aina näppituntumalla ja maistelen kun määrät on oikeat, kokeilemalla eri suhteilla silli, omena, sipuli. Voi myös käyttää pelkästään ranskankermaa tai kermaviiliä ja sillin määrähän riippuu syöjien määrästä.”

Rainerin lohicarpaccio
n. 6:lle alkuun

400 g tuoretta lohifileetä
n. 4 rkl extraneitsytoliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 limen mehu
hienoa merisuolaa
jauhettua mustapippuria
roseepippuria
Koristeluun sitruunalohkoja ja tilliä

Pirskota tarjoiluvadille oliiviöljyä tasaisesti. Purista päälle 1/2 sitruunan ja limen mehut. Ripottele tasaisesti suolaa ja jauhettua mustapippuria.
Pyyhi lohifilee kuivaksi ja poista nahka. Leikkaa lohesta terävällä veitsellä ohuita viipaleita ja asettele ne vadin pohjalle vierekkäin. Kun vadin pohja on täytetty pirskota päälle taas oliiviöljyä ja purista loput sitruunan- ja limen mehut. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua 10-15 minuuttia ja koristele sitten sitruunalohkoilla, tillillä ja roseepippurilla

Nilssonin jänispaisti
n. 6-8:lle

1 jänis paloiteltuna
200 g pekonia
100 g (2kpl) porkkanaa
150 g purjoa
100 g selleriä
75 g palsternakkaa
1 l lihalientä
10-15 kokonaista musta- ja valkopippuria 
suolaa maun mukaan
4 rkl Valio voita
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl Valio kuohukermaa

Leikkaa kalvoton liha paloiksi.  Lämmitä uuni 200-asteeseen. Ruskista lihat pannulla voissa ja mausta suolalla. Laita lihat (ja luut) valuratapataan.Leikkaa pekonit pienemmäksi ja asettele lihojen päälle. Leikkaa vihannekset paloiksi ja lisää pataan. Kaada päälle lientä niin, että lihat ja kasvikset peittyy. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää pippurit ja laita uuniin 2 tunniksi. 

Siivilöi liemi. Irrota lihat luista ja siirrä lihat takaisin pataan kasvisten kanssa. Valmista kastike. Sulata voi, sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kypsennä jauhoja muutaman minuutin ajan. Lisää liemi ja kerma ja keitä 10 minuuttia. Kaada takaisin pataan ja anna hautua uunissa vielä hetki.

Loppuun vielä Rainerin Rosa-mamma sanonta: “Kun voissa paistaa ja kermassa keittää syö vaikka kengänpohjia”

Edellinen
Edellinen

Vihreä perunasalaatti lyttypotuilla ja savulohella

Seuraava
Seuraava

Paistettua kuhaa, höyrytettyjä kevätkasviksia ja kermainen valkoviinikastike yrttiöljyllä.