Neljä reseptiä säilyketomaateista

Kaupallinen yhteistyö: Mutti
Täällä ollaan nonnailtu Cucina Povera hengessä koko viikko. Uuden vuosikumppanimme Muttin ansiosta vuodesta tulee ihanan Italia-täyteinen (ja tomaattinen!). Nyt tarjolla on sylillinen säilyketomaattirakkautta kun ideoitiin neljä nopeaa, helppoa ja superherkullista reseptiä.

Klassikoksi muodostunut gnocchivuoka on jo monen arkoruokalemppari. Pelatista eli kokonaisista kuorituista tomaateista uunissa keitetty kastike, pannulla rapeaksi paistetut gnocchit ja päällä venyvä kerros mozzarellaa. Perfetto!

Säilykekirsikkatomaateista tehty bruschetta yllätti meidät täysin —parempaa kun tuoreista tehty, huusi koko raati yhteen ääneen. Mehukkaat kirsikkatomaatit ladotaan ricottalla ja oliiviöljyllä vuoratun rapean leivän päälle, loraus balsamicoa ja muutama basilikanlehti. Mamma mia!

Linssiragu valmistuu pastan kiehumisen aikana. Tuubista löytyvä Verdurine sisältää tuplakonsentroidun tomaattipyreen lisäksi kaikki klassisen italialaisen soffritto-kastikepohjan ainekset, sipulin, porkkanan ja varsisellerin. Ihanan helppoa. Mukaan linssejä, kasvislientä ja Datterini Polpaa. Datterini-tomaattilajike on makean mehukas ja niistä tehty paksu tomaattimurska toimii ragussa töydellisesti.

Nopeassa tomaattikeitossa on sipulin ja valkosipulin lisäksi loraus tomaattipyrettä, Polpa-tomaattimurskaa ja kasvislientä. Täyteläisen keiton salaisuus on mascarpone ja viipale vaaleaa leipää jotka soseutetaan joukkoon. Reseptit ja lisää tomaattifaktaa alla.

Gnocchivuoka
6:lle

2 prk Mutti Pelati -säilyketomaatteja
2 valkosipulin kynttä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl oreganoa
1/2 tl chilihiutaleita
mustapippuria
25 g voita
1 pss gnoccheja
2 palloa mozzarellaa
kourallinen basilikaa

1. Kaada tomaatit uunivuokaan ja lisää hienonnettu valkosipuli. Mausta punaviinietikalla, sokerilla, suolalla, oreganolla, chilihiutaleilla ja mustapippurilla.

2. Lisää voi nokareina ja paahda uunissa 225-asteessa 30 min. 

3. Paista sillä välin pussillinen gnoccheja oliiviöljyssä rapeaksi. (Ei tarvitse keittää etukäteen). Jos haluat niistä pehmeämpiä voit kaataa pannuun ¼ dl vettä ja antaa höyrystyä hetki kannen alla.

4. Nosta tomaattikastike uunista, pilko lastalla tomaatteja pienemmäksi, sekoita ja kaada päälle gnocchit. Revi päälle tuoretta basilikaa ja mozzarella ja gratinoi 225-asteisen uunin grillitason alla kunnes juusto on sulanut ja kullanruskea. Nauti!

Kirsikkatomaatti bruschetta
4:lle

loraus oliiviöljyä
4 palaa vaaleaa leipää esim. ciabattaa
125 g ricottaa
1/2 prk Mutti säilyke kirsikkatomaatteja
balsamicoa
pieni kourallinen basilikaa
mustapippuria
sormisuolaa

1. Paista leivät kullanruskeiksi kuumalla pannulla oliiviöljyssä.

2. Levitä päälle ricottaa, nosta päälle säilöttyjä kirsikkatomaatteja ja lusikoi myös vähän lientä mukaan. Lorauta päälle kevyesti balsamicoa, revi basilikanlehtiä, mausta mustapippurilla ja sormisuolalla ja nauti.

Linssiragu
4:lle

1 prk punaisia linssejä
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
loraus oliiviöljyä
1/2 tuubi Mutti verdurine
1 prk Mutti datterini tomaattimurskaa
2 dl kasvislientä
350 g spagettia
Päälle: parmesaania & basilikaa

1. Valuta ja huuhtele linssit.

2. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota öljyssä pehmeäksi. Lisää verdurine ja paista muutama minuutti. 

3. Lisää tomaattimurska, kasvisliemi ja linssit ja soseuta kevyesti sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

4. Keitä spagetti al denteksi, sekoita ragun joukkoon ja notkista tarvittaessa pastan keitinvedellä. Raasta päälle parmesaania ja koristele basilikalla.

Tomaattikeitto
4:lle

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
loraus oliiviöljyä
2 rkl Mutti tomaattipyrettä
2 prk Mutti Polpa tomaattimurskaa
4 dl kasvislientä
130 g (1,5 dl) mascarponea tai vuohenjuustoa
mustapippuria
(1 viipale vaaleaa leipää)

1. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota oliiviöljyssä pehmeäksi. Lisää tomaattipyre ja paista muutama minuutti.

2. Lisää tomaattimurska ja kasvisliemi ja kiehauta. Lisää mascarpone, basilika ja mustapippuria ja soseuta sauvasekoittimella.

3. Jos haluat keitosta paksumpaa voit soseuttaa joukkoon viipaleen vaaleeaa leipää. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Miksi Mutti?

1. Maku Mutti on valmistanut tomaattituotteita jo yli 120 vuoden ajan. Salaisuus tuotteiden herkullisen maun takana on se, että niihin käytetään vain tuoreena pellolta tulevia, parhaimpia italialaisia tomaatteja. .

2. Laatu: Mutti kelpuuttaa tuotantoonsa vain ensiluokkaiset kypsinä poimitut tomaatit, jotka säilötään vuorokauden sisällä sadonkorjuusta. Mutti maksaa viljelijöille tomaateista laatuperusteisesti, keskimäärin 11 % yli markkinahinnan. Tämä kannustaa viljelijöitä tuottamaan Muttille parempi laatuisia tomaatteja. Mutti on ainoa tomaattiyritys joka käyttää tomaatin eri osia eri tuotteisiin.

2. Vastuullisuus: Mutti on tehnyt Italian WWF:n kanssa yhteistyötä jo yli kymmenen vuoden ajan. Ensimmäisenä tavoitteena oli tuotantoketjun vesijalanjäljen pienentäminen, minkä tuloksena vedenkulutus laski neljässä vuodessa 1 000 miljoonaa litraa ja hiilidioksidipäästöt 20 000 tonnia. Mutti oli ensimmäinen italialainen tomaattiyritys, joka siirtyi kokonaan mekaaniseen korjuuseen. (ainoana poikkeuksena San Marzano SUB -tomaatti (suojattu alkuperänimitys), joka on poimittava San Marzano -konsortion määräämällä tavalla.) Mekaanisen sadonkorjuun avulla Mutti voi varmistaa eettisten periaatteiden noudattamisen kautta tuotantoketjun.

Edellinen
Edellinen

Aglio olio e peperoncino

Seuraava
Seuraava

Luonnonkalapihvit