Mimmin lihapullat, ruskea kastike, muusi ja siirappiporkkanat

Kaupallinen yhteistyö Valion kanssa. Rakastettu mummoturnee jatkuu ja tällä kertaa suunnattiin Turkuun, ihanan Mimmin luokse. Seuraajamme Miina ilmoitti Mimmin mukaan meidän perinnereseptiturneelle ja kertoi miten mummi on aikoinaan opettanut hänet kokkailemaan. Tänä päivänä Miina tuo omat vegepullat mukaansa ja sekoittaa kastikkeeseen.

“Mimmi piti mulle ja vanhimmalle serkulle lapsena kokkikoulua, jossa opeteltiin kaikkia perinteisiä reseptejä, kuten lihapullat ruskeakastikkeella ja muusilla (Mimmin bravuuri), hölskykurkut ja siirappiporkkanat.  Mimmin lihapullat taitaa vieläkin olla suvun toivotuin ruoka. Mimmi on sairaan cool! Hän on meille lapsenlapsille Mimmi, koska oli niin nuori ekan lapsenlapsen syntyessä, ettei suostunu viel mammaksi tai mummoksi. Hän on samaan aikaan se perinteinen pullantuoksunen isoäiti ja sit taas pillifarkkuihin ja nahkatakkiin pukeutuva ikinuori.” - Miina

Tämän luettuamme tiesimme, että Mimmin kokkikouluun on päästävä. Hänen hellässä huomassa opittiin heidän koko suvun rakastetuimmat klassikkot. Lihapullat, ruskeakastike ( pikku twistillä), muusi ja siirappiporkkanat. Meillä oli aivan ihana päivä, jonka aikana opittiin valmistamaan täydellinen ruskea kastike, (bella-goals) ja saatiin tietty kuulla taas pitkän rakkauden saloja, joista yksi oli riitely (ja se sopiminen).

Lihapullat
200 g naudan jauhelihaa
200 g nauta-sikaa (tai 400 g nauta-sikaa)
1/2 dl korppujauhoja
1/4 dl vettä
1/2 dl Valio kuohukermaa
1 kananmuna
1 pieni sipuli
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl ripaus maustepippuria
1/4 tl valkopippurirouhetta
paistamiseen Valio voita

Mittaa kulhoon korppujauhot ja lisää vesi ja kerma. Anna turvota hetki. Hienonna sipuli ja kuullota voissa pannulla. Lisää sipulit kulhoon jauhelihan, kananmunan ja mausteiden kanssa ja sekoita käsin tasaiseksi massaksi. Muotoile lihapullat ja paista pannulla voissa rapeaksi ja ruskeaksi.

Mimmin ruskea kastike
1/2 rkl + 3 rkl Valio voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
1 dl Valio kuohukermaa
1/2 sipuli
suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus valkopippuria
1 rkl ketsuppia
1 dl maustekurkkua kuutioina ( ei liian makea)

Hienonna sipuli ja kuullota se pienessä määrässä voita. Siirrä kulhoon. Sulata voi pannussa. Lisää jauhot ja ruskista niitä keskilämmöllä, kunnes seos on ruskeaa (lasten hiekkalaatikon väristä). Kaada joukkoon vesi ja sekoita kunnes kastike on tasaista. Lisää sipulit ja kerma ja mausta ketsupilla, suolalla ja pippurilla. Kuutioi maustekurkku pieneksi ja lisää kastikkeseen. Anna porista muutaman minuutin ajan. Lisää lihapullat kastikkeeseen ja lämmitä.

Muusi
1 kg jauhoisia perunoita
2 dl Valio punaista maitoa
25 g Valio voita
suolaa

Pese ja kuori perunat. Leikkaa pienemmät perunat puoliksi ja isommat neljään osaan. Keitä ne suolatussa vedessä kypsiksi. Kaada perunoiden vesi pois. Survo perunat survimella tai sähkövatkaimella. Lisää lämmin maito ja voi, maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Siirappiporkkanat
1 kg porkkanaa
1 tl suolaa
25 g Valio voita
2 rkl siirappia

Pese porkkanat ja leikkaa pitkittäin puoliksi ja viipaloi. Keitä suolatussa vedessä napakan kypsiksi. Siivilöi pesi pois ja lisää kattilaan voi ja siirappi ja sekoita.

Edellinen
Edellinen

Ceasarsalaatti

Seuraava
Seuraava

Kuhaa & antiboise-kastike leivinpaperissa