Eevan madekeitto

Kaupallinen yhteistyö Valion kanssa. Mummoturnee saapui tällä kertaa Suonenjoelle, Tervon kylään jossa meitä odotti iki-ihana Eeva. Seuraajamme Henna ilmoitti äitinsä Eevan mukaan meidän perinnereseptiturneelle sellaisilla saatesanoilla, että huokailtiin molemmat yhteen ääneen sitä lukiessamme.

“Meidän mummo on ruuanlaiton mestari, joka jalostaa raaka-aineet niin maalta, metsästä ja järveltä ruokaherkuiksi. Mummo on kova kalastamaan niin kesällä kuin talvella ja laittaa saalistaan (kuhat, ahvenet, mateet, hauet, muikut) maittavat kalaruuat. Yksi omista suosikeistani on mummon savumuikut ja hyvänä kakkosena tulee kalakeitto. Kesällä ja syksyllä nautitaan kaikista mummon puutarhan herkuista. Satokausi alkaa omista parsoista ja päättyy syksyllä hedelmiin (omenat, päärynät, kirsikat ja luumut). Mummon Britakakku mansikoista on kesäherkuista paras. Mummolassa vierailuun kuuluu aina ruokailu ja usein lähtijälle sujautetaan mukaan hillopurkki, parsanippu tai kuhafile kotiin viemiseksi. Tämän mummon bravuurit vaihtelevat satokauden mukaan ja kiinnostus ruokiin innostaa mummoa kokeilemaan aina myös uusia reseptejä. Meidän mummola on ruuasta nauttijan paratiisi.

Eeva mummo asustaa Suonenjoella maaseudulla järvenrannalla ja hänen nykyinen kotipaikkansa on hänen syntymäkoti. Kylä Suonenjoella on aktiivista mansikanviljelyseutua. Työuransa hän on tehnyt ruuan parissa, ravintolassa, pitopalvelu- ja maatilamatkailuyrittäjänä, keittiön emäntänä ja maanviljelijänä. Eeva mummo on sosiaalinen, aktiivinen ja mukana monissa pienen kylän touhuissa, Martoissa, jumpassa ja metsästysseurassa.”

Eevan viihtyisässä tuvassa opittiin mateen käsittely ja valmistettiin siitä ihana keitto, joka osoittautui todella yksinkertaiseksi ja järjettömän herkulliseksi. Just tällaisia Eevan-kaltaisia teräsnaisia me haluisimme olla isona, kalastaa omat kalat ja kaataa puut klapeiksi. Kotimatkalla suunniteltiin jo kesäreissua takaisin parsakeiton äärelle.

6-8:lle

7 dl kalalientä
1,2 kg kiinteää perunaa
1 iso sipuli
1,5 kg madetta (n. 700g lihaa)
4 dl ruokakermaa
75 g voita
n. 1 tl suolaa

Valmista liemi. Laita peratun ja nyljetyn mateen ruodot sekä pää ( ilman kiduksia) kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Lisää paloiteltu sipuli kuorineen. Keitä n. 30 minuuttia ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Siivilöi liemi. Paloittele ruodoton mateenliha suupaloiksi. Kuori ja kuutioi perunat. Kuori sipuli ja hienonna. Lisää liemi kattilaan ja kiehauta. Lisää perunat ja sipuli ja keitä n. 15 min kunnes perunat on napakan kypsiä. Lisää kuutioitu made sekä kerma ja hauduta miedolla n. 10 minuuttia kunnes kala on pehmeää. Lisää lopuksi voi ja mausta tarvittaessa suolalla.

Sinappisiika

600g kalaa ( silakkaa tai siikaa)

Etikkaliemi
1 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl suolaa
4 dl vettä
Marinoi kalaa liemessä 4-5h tai yön yli

Sinappikastike
2 tl suolaa
1 dl hyvää sinappia
3/4dl sokeria
16 valkopippuria
n. 1 tl väkiviinaetikkaa
n. 2 tl valkoviinietikkaa
1 dl öljyä
1 dl tilliä
4 valkosipulin kynttä

Hunajasiika
Mausteliemi
2 dl vettä
1 dl etikkkaa
1 dl hunajaa
2 tl suolaa

Lisäksi
pala porkkanaa
pala purjoa
muutama mustapippuri
laakerinlehtiä

Raparperi-mustaherukkalehtijuoma

500g raparperia 
2 kourallista mustaherukan lehtiä
3 litraa kiehuvaa vettä
1 rkl sitruunahappoa
2 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua

Kaada kuuma vesi raparperin ja lehtien päälle. Lisää sitruunahappo. Annetaan seistä yön yli. Siivilöidään ja lisätään sokeri ja sitruunamehu.

Edellinen
Edellinen

Paistettua kuhaa, höyrytettyjä kevätkasviksia ja kermainen valkoviinikastike yrttiöljyllä.

Seuraava
Seuraava

Ceasarsalaatti