Vappumunkit ilman käryä

Mainos: S-Market
Toistetuin kysymys koskien vappuruokia oli miten rasvapaistaa munkit ilman käryä. Siihen on vain yksi vastaus: ei paisteta. Meidän vappupöytään on jo vuosia ostettu valmiit pienet rahkamunkit ja niihin tehty omat täytteet. Rahkamunkki on täydellinen kumppani töyteläiselle pursotukselle sillä rahka tuo taikinaan raikkautta ja hapokkuutta ja tekee munkista ilmavan ja kevyen jotta täytteitä saa pursotettua sisälle mahdollisimman paljon. Tämän vuoden täytteet inspiroituivat yhden meidän suosikkileipomon munkeista. Ystäväni tutustutti minut taannoin valmiiksi karamellisoituun kondensoituun maitoon ja kun purkki tuli ässässä vastaan hihkuin ilosta. Sekoitin sen sulatettuihin lakuihin ja taivas mitä herkku siitä syntyi! Vappu podijakson kuuntelijat tietää että kävin pursottamassa sitä suoraan suuhun koko päivän mittaan. Lakun kaveriksi tein curdin, jonka maustoin sesongissa olevalla raikkaalla passionhedelmällä. NAM!

Ps. Voit heittäytyä luovaksi täytteiden suhteen. Viime vappuna munkkien sisältä löytyi crème pâtissière, josta puolet maustettiin raparperilla ja hibiscuksella ja puolet oolong-suolakaramellilla.

KIA04899.JPG

Laku-suolakinuski

150 g lakuja
1 dl maitoa
1 dl karamellisoitua kondensoitua maitoa
1/2 tl merisuolakiteitä

1. Hienonna lakut veitsellä ja laita maidon kanssa pieneen kasariin.
2. Keitä miedolla lämmöllä kunnes lakut ovat sulaneet ja pehmenneet.
3. Aja blenderissä tai sauvasekoittimella (jätä pieniä lakusattumia)
4. Lisää joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja suolakiteet ja sekoita.
5. Jäähdytä hetki ja kaada sitten pursotuspussiin ja säilytä jääkaapissa pursotukseen asti.

Passionhedelmäcurd

4-6 passionhedelmää (1 dl mehua)
1/2 sitruunan mehu
1 kananmuna
2 keltuaista
1 dl sokeria
75 g pehmeää voita

1. Lusikoi passonhedelmistä mehu ja siemenet ja purista joukkoon sitruunamehu. Aja tehosekoittimessa tai prosessorissa kunnes siemenet on pieniä hippuja. Jos et halua curdiin siemeniä voit siivilöidä mehun. (me tykätään siementen väristä ja pienestä rapeudesta)
2. Vatkaa voi ja sokeri, lisää joukkoon muna ja keltuaiset ja mehu. Älä välitä jos kastike erottuu tässä vaiheessa.
3. Valmista vesihaude. Laita pienen kasarin pohjalle vettä ja metallikulho päälle niin, ettei se kosketa vettä. Pidä levy keskilämmöllä, vesi kevyesti poreillen.
4. Kaada kastike kulhoon ja sekoita koko ajan kunnes se paksuuntuu. Kun kastike on paksua kaada kulhoon ja laita kelmu suoraan kastikkeen päälle ettei pinnalle muodostu kalvoa.
5. Kaada jäähtynyt curd pursotuspussiin ja säilytä jääkaapissa pursotukseen asti.

Munkkien täyttäminen
Pieniä valmiiksi paistettuja rahkamunkkeja
laku-suolakinuskia
passioncurdiä

1. Tee syömäpuikolla reikä munkkiin. Jos munkki tuntuu tiiviiltä voit avartaa munkkia pyörittelemällä puikkoa.
2. Työnnä pursotuspussi reikään ja pursota kunnes munkki on täynnä.

KIA05068.JPG
Edellinen
Edellinen

Lohilaatikko ruskistetulla voilla

Seuraava
Seuraava

Marinara-tomaattikastike