Lohilaatikko ruskistetulla voilla

Tämä herkku nautittiin ystävien kanssa mökillä lämpimänä kevätpäivänä. Mietittiin miten tästä klassikosta saisi vielä herkullisempaa, vastaus ei varmasti yllätä ketään: tietenkin ruskistetun voin avulla! Perinteisen munamaidon sijaan haudutettiin meidän janssonista inspiroituneena ihana makukerma johon saatiin hyödynnettyä tillinvarret. Tämä vinkki on hyvä muistaa myös muiden laatikkoruokien osalta. Mausteiden uuttaminen nesteeseen tuo upeaa kerroksellisuutta ja intensiivisyyttä tuttuihin ruokiin. Nauti laatikko kirpsakoiden mummonkurkkujen kanssa.

KIA04134.jpeg

2 pientä purjoa tai 1 iso
1 sipuli
800g lohta
1,5kg kiinteitä perunoita
1 puntti tilliä
150g voita
suolaa

Makukerma
tillinvarret
4dl kuohukermaa
5dl maitoa
10 mausteppippuria
2 sitruunankuori viipaletta
1rkl fenkolinsiemeniä
2 valkosipulinkynttä
3 kananmunaa

1. Aloita valmistamalla makukerma. Kaada kerma ja maito kattilaan ja lisää tillinvarret, kokonaiset valkosipulinkynnet ja mausteet.
Anna hautua hiljalleen laatikon valmistuksen ajan, mitä pidempään sen parempaa ja maukkaampaa kermasta tulee (tunti on hyvä).
2. Pese perunat ja viipaloi noin ½ cm paksuisiksi. Laita kylmään veteen likoamaan jotta ylimääräinen tärkkelys irtoaa.
3. Hienonna purjo ja sipuli ja kuullota voissa pehmeäksi. Mausta suolalla
4. Ruskista voi pienessä kasarissa. Keitä voita kunnes pinnalle nousee kuplia ja voi muuttuu meripihkan väriseksi. Kaada toiseen astiaan ettei voi pala.
5. Leikkaa lohi n. 1cm paksuisiksi viipaleiksi.
6. Kasaa laatikko voideltuun uunivuokaan (mitä laakeampi, sen enemmän rapeaa pintaa)
7. Aseta pohjalle perunoita ja mausta suolalla sitten sipulia, tilliä, lohta ja lusikoi päälle ruskistettua voita. Toista ja aseta päällimmäiseksi perunakerros.
8. Siivilöi makukerma ja vatkaa joukkoon kananmunat.
8. Kaada makukerma laatikon päälle ja kypsennä 175-asteessa uunin keskitasolla n. 45 min kunnes laatikko on pinnalta kullanruskea ja rapea. Laita folio päälle ja jätä uuniin vielä 30 minuutiksi.

Mummonkurkut

1 kurkku
tilliä
1rkl sokeria
3 rkl etikkaa

1. Leikkaa kurkki ohuiksi viipaleiksi ja laita kannelliseen purkkiin.
2. Lisää sokeri, etikka, silputtu tilli ja ripaus suolaa.
3. Sulje kansi ja hölskytä niin kovaa kun ikinä lähtee.
4. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutta, happoa tai suolaa.

KIA04215.jpg
Edellinen
Edellinen

Hapanjuuribagelit

Seuraava
Seuraava

Vappumunkit ilman käryä