Sitruunarisotto ja arancinit

Kaupallinen yhteistyö: @odasuomi
Sitruunarisotto on yksi mun bravuureista. Se on ihanan täyteläinen ja raikas, yksinkertainen valmistaa ja aina yhtä herkullinen. Kuohkean risoton salaisuus on hapokas mascarponekreemi ja “la mantecatura” eli rivakka vatkaaminen, joka yhdistää riisistä irtoavan tärkkelyksen rasvaan. Lopuksi joukkoon vielä pieni nokare voita tuomaan kiiltoa. Sitruunarisotto on täydellinen alkuruoka, sillä tätä risottoa ei kannata tarjota santsilautasellista. Seuraavana päivänä sen jämistä syntyy taivaalliset rapeat arancinit jotka kätkevät sisälleen venyvän mozzarellasydämen. Risottoa kannattaa valmistaa myös pelkät arancinit mielessä sillä ne on ihan täydellisiä pikkujoulutarjottavia.

Kaikki raaka-aineet tilattiin taas Odalta kotiinkuljetuksella suoraan keittiölle. Asia, joka hämmästyttää helppoudellaan joka kerta. Kun kauppareissu jää välistä voi keskittyä kokkailuun ( ja kokkailusipsien syömiseen ) ja täydellisen juhlatunnelman luomiseen. Molemmat reseptit löytyvät myös Odan reseptipankista josta raaka-aineet voi klikata suoraan ostoskoriin. Bellat <3 Oda. Lue lisää Odasta täältä.

Sitruunarisotto
4 tai 6:lle alkuun

2 luomusitruunaa
125 g mascarponea
100g parmesaania
4 rkl oliiviöljyä
2 banaanisalottisipulia
1 valkosipulinkynsi
350g risottoriisiä (carnaroli)
1,5 l kasvislientä (3 kasvisliemikuutiota)
2 rkl voita

päälle: parmesaania ja sitruunankuorta

1. Valmista mascarponeseos. Lisää mascarpone kulhoon ja raasta joukkoon yhden sitruunan kuori ja sitruunanmehu. Lisää joukkoon parmesaaniraaste ja sekoita tasaiseksi.
2. Hienonna salottisipuli ja valkosipuli.
3. Lämmitä kasvisliemi kattilassa.
4. Lämmitä oliiviöljy kasarissa tai korkeareunaisessa pannussa ja lisää salottisipuli ja valkosipuli. Kuullota hetki ja lisää sitten risottoriisi. Kuullota riisiä muutaman minuutin ajan kunnes se on läpikuultava ja tuoksuu paahteiselta. Raasta joukkoon jäljellä olevan sitruunan kuori ja purista mehut. Voit myös lisätä tilkan valkoviiniä.
5. Kun sitruunamehu on imeytynyt riisiin lisää kauhallinen kasvislientä ja keitä keskilämmöllä. Lisää seuraava kauhallinen vasta kun edellinen on lähes imeytynyt. Sekoita riisiä välillä esimerkiksi kastikevispilällä. Jatka näin n. 15 minuutin ajan kunnes riisi on al dente.
6. Lisää sitten vielä kauhallinen kasvislientä ja kaada joukkoon mascarponeseos. Sekoita kunnes mascarpone on sulanut joukkoon ja heilauttele pannua toisella kädellä samalla kun sekoitat vispilällä. Näin riisissä oleva tärkkelys sekoittuu juustoon ja risotosta tulee täyteläistä ja kermaista. Lisää vielä nokare voita ja sekoita.
7. Lusikoi laakeille lautasille ja taputa lautasen pohjasta muutaman kerran että risotto levittyy kauniisti lautaselle.
8. Voit koristella annoksen sitruunankuorella ja raastetulla parmesaanilla

Arancinit
n. 8 kpl

350g eilistä risottoa
1 l kasviöljyä ( esim. Rypsi)
1 dl vehnäjauhoa
1 dl pankojauhoa
2 kananmunaa
1 pallo mozzarellaa

Sitruuna-aioli
1 dl majoneesia
1/2 luomusitruunan kuori ja mehu
1 valkosipulinkynsi

1. Levitä risotto laakeaan astiaan ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään 6 tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.
2. Riko kananmunat kulhoon ja sekoita haarukalla tasaiseksi.
3. Laita vehnäjauho ja pankojauho omiin kulhoihin.
4. Ota golfpallon kokoinen (n. 45g) nokare risottoa kämmenelle, paina litteäksi ja lisää pala mozzarellaa keskelle. Taita reunat yli niin, että mozzarella jää riisin sisälle ja muotoile hellävaraisesti palloksi.
5. Pyörittele pallo ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa. Pyörittele kaikki risotto palloiksi.
6. Friteeraa arancinit vasta juuri ennen tarjoilua. Voit pyöritellä arancinit etukäteen ja pitää jääkaapissa kypsennykseen asti.
7. Lämmitä öljy 175-asteiseksi. Jos et omista lämpömittaria voit tiputtaa pankomurun öljyyn. Jos se alkaa tirisemään voimakkaasti on öljy tarpeeksi kuumaa. Laske arancinit varovasti kuumaan öljyyn yksitellen. Öljyn lämpötila laskee hetkellisesti joten on tärkeää pitää levy kuumana. Friteeraa n. 6-8 min välillä kääntäen kunnes arancinit on kullanruskeita. Nosta reikäkauhalla talouspaperille tai ritilälle ja nauti kuumana.
8. Voit valmistaa arancineille myös nopea sitruuna-aiolin sekoittamalla majoneesiin sitruunankuorta, -mehua sekä valkosipulia. Ravintolatason annoksen saat laittamalla nokareen majoneesia lautaselle, lisäämällä arancinin ja raastamalla päälle parmesaania.

Edellinen
Edellinen

Persimonia, burrataa ja pistaasivinegrettiä

Seuraava
Seuraava

Misomunakoiso