Poron sisäpaistia, punaviinikastiketta, mini pommes anna & palsternakkaa

Suunnittelimme ihanan kolmen ruokalajin joulumenun jolla hurmaat vieraat takuuvarmasti. Alkuun kylmäsavulohitartaria ja mätiä rapean perunalimpun päällä. Pääruoaksi täydellisesti kypsennettyä poropaistia, punaviinikastiketta, paahdettua palsternakkaa ja taivaalliset rapeat mini Pommes Anna -perunat. Jälkiruoaksi kookospannacottaa, puolukkaa,  piparispeltticrumblea ja kookoskaramellia. Alkuruoan ja jälkiruoan voi tehdä kokoamista vaille valmiiksi edellisenä päivänä ja ihanat lisukkeet kypsyvät poropaistin vetäytymisen aikana.

Poron sisäpaistia, punaviinikastiketta, mini pommes anna & palsternakkaa
90 min 
4:lle

n. 700g poron sisäpaistia
100g voita
2 rkl timjamia
4 valkosipulinkynttä
1,5 tl suolaa
300g Rosamunda-perunaa
350g palsternakkaa
2 rkl oliiviöljyä

Punaviinikastike
5 dl lihalientä
4 dl punaviiniä
3 salottisipulia
4 timjamin vartta
2 rkl balsamiviinietikkaa
½ tl suolaa
1 rkl voita
noin. 2 rkl maissitärkkelystä

1. Sulata paisti jääkaapissa pakkauksen ohjeen mukaan, mielellään vuorokauden ajan. 
2. Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.
3. Hienonna timjami ja valkosipulinkynnet ja sekoita pehmeään voihin. Lisää ½ tl suolaa.
4. Suolaa paisti kauttaaltaan ja hiero ⅓ maustevoista pintaan. Jätä loput perunoille. 
5. Ruskista kaikki pinnat kuumalla pannulla ja nosta uunivuokaan. Pistä lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja laita 150-asteiseen uuniin kunnes sisälämpö on 54. Tähän menee paistin koosta riippuen noin tunti. 
6. Valmistele tässä välissä punaviinikastike ja perunat.
7. Hienonna salottisipuli. Lisää kasariin oliiviöljy, sipulit ja timjami ja kuullota pehmeäksi muutaman minuutin ajan. Lisää balsamiviinietikka ja punaviini ja keitä kunnes nestettä on puolet jäljellä. Lisää lihaliemi ja keitä kunnes kastiketta on jäljellä noin 3,5 dl. Siivilöi sipuli ja timjami pois ja kaada kastike takaisin kasariin. 
8. Viimeistele kastike juuri ennen tarjoilua. 
9. Kuori perunat ja muotoile ne veitsellä sylinterin muotoiseksi. Viipaloi perunat paperinohueksi mandoliinin tai terävän veitsen avulla. 
10. Lämmitä maustevoi mikrossa juoksevaksi. 
11. Laita leivinpaperi pellin päälle. 
12. Asettele 6 perunaviipaletta lomittain pyöreäksi spiraalin malliseksi. Voitele perunat maustevoilla ja asettele seuraava kerros perunoita päälle. Jatka näin 4-5 kerrosta levittäen voita jokaiseen väliin. Tee kaksi perunakiekkoa per syöjä. 
13. Pese palsternakka ja halkaise se neljään osaan ja leikkaa osat puoliksi. Asettele palsternakat perunoiden viereen pellille ja ripottele oliiviöljyä ja suolaa päälle. 
14. Ota paisti uunista ja jätä lämpömittari kiinni. Kiedo paisti huolellisesti kaksinkerroin folioon ja nosta keittiöpyyhe päälle. 
15. Käännä uuni 225 c kiertoilmalle ja laita perunat ja palsternakat uuniin 15 minuutiksi kunnes perunoiden pinta on rapea ja kullanruskea.
16. Lämmitä kastike ja vatkaa joukkoon voi sekä maizena ja kiehauta kunnes kastike paksuuntuu hieman. Mausta suolalla.
17. Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi poikkisyin. Tarjoa punaviinikastikkeen, pommes anna-perunan ja palsternakan kanssa.

Edellinen
Edellinen

Kylmäsavulohitartar, rapeaa perunalimppua & mätiä

Seuraava
Seuraava

Kookospannacotta, kookoskinuskia, rapeaa piparkakkuspelttiä ja puolukkaa