Mansikka-raparperigalette

On vaikea keksiä parempaa kesäleipomusta kuin galette. Ranskalainen avopiiras hurmaa kaikki syöjänsä, se on helppo valmistaa (myös mökkioloissa) ja sitä voi varioida loputtomasti. Pohjan voi valmistaa hyvissä ajoin jääkaappiin, vaikka jo pari päivää ennen ja se kestää myös hyvin pakastamisen. Pohjan ainekset sekoitetaan yhteen, raastetaan voi mummoraastimella joukkoon ja yhdistetään jauhoihin ”nyppimällä”.  Tässä saa olla rento, mitä enemmän sattumia - sen rapeampi pohja. Täytteeksi voi laittaa mitä vain, nyt kesällä tietty tuoreita mansikoita ja raparperia. Reunat laskostetaan, penslataan voisulalla ja kuorrutetaan ruokokidesokerilla. Ette voi uskoa mikä rapeus tästä syntyy! Päälle vatkataan löysä kermavaahto jossa on lusikallinen ranskankermaa ja ripaus sokeria. 

Galeten voi tehdä myös suolaisena jättämällä sokerin pois. Täytteeksi voi laittaa vaikka purjoa, perunaa, nokkosta, pinaattia, kirsikkatomaatteja, tai sipulia.

Mansikka-raparperigalette

Pohja:
3 dl vehnäjauhoa
1 rkl ruokokidesokeria
1/2 tl suolaa
1/2dl Valion kreikkalaista jogurttia
1/2 rkl omenaviinietikkaa
100g kylmää Valio voita
n. 4 rkl jääkylmää vettä

Täyte:
250g tuoreita mansikoita
2 raparperin vartta

Voiteluun:
3 rkl voisulaa
3 rkl ruokokidesokeria

Vaahto:
2 dl Valio kuohukermaa
1 dl ranskankermaa
1 rkl sokeria

1. Yhdistä kulhossa jauhot, sokeri, suola, jogurtti ja omenaviinietikka ja sekoita.

2. Raasta mummoraastimen karkealla terällä kylmä voi joukkoon ja nypi nopeasti jauhojen kanssa. 

3. Lisää kylmää vettä vähän kerrallaan, kunnes saat taikinasta muotoiltua kiekon. Lyttää käsin ohueksi ja taittelen kelmun tai leivinpaperin sisälle. Laita jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.

4. Lämmitä uuni 225-asteiseksi. Sulata voi ja ota esille ruokokidesokeri.

5. Pilko raparperit pituussuunnassa kahtia ja sitten pieniksi paloiksi. Viipaloi mansikat n. 3-4 osaan.

6. Kauli kylmä taikina leivinpaperin päällä mahdollisimman ohueksi pyöreäksi levyksi. Repsottavat reunat ei haittaa

7. Asettele mansikat ja raparperit keskelle jättäen reunoille n. 4-5cm tyhjää. Leikkaa 4-5 viiltoa ympäri piirakkaa, reunasta täytteeseen asti. Käännä reunat esim. kakkulapion tai ison veitsen avulla sisäänpäin lomittain. Painele saumat ja pienet reiät kiinni jauhotetuilla käsillä.

8. Voitele reunat ja kevyesti myös mansikat & raparperit. Ripottele reilusti ruokokidesokeria reunoille ja vähän keskelle.

9. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 24-30 min kunnes reunat on kullanruskeita. Anna jäähtyä hetki.

10. Lisää kuohukerma, ranskankerma ja sokeri kulhoon ja vatkaa löysäksi vaahdoksi. 

11. Nauti ja jaa resepti kaikille rakkaille.

Edellinen
Edellinen

Rauman perinneruoat; Lapskoussi, Pankakko ja Topseilvellinki

Seuraava
Seuraava

Koulouri -seesamirinkilät