Punajuuri-sinihome tarte tatin, savusärkitahnaa juuresrieskalla & mausteinen omenamocktail

Pienet juuresrieskat savusärkitahnalla ja pikkelöidyllä punasipulilla
n. 25-30 kpl

Pikkelöity punasipuli

2 punasipulia

2 dl vettä

1 dl sokeria

1 dl etikkaa

Mittaa sokeri ja vesi kasariin. Keitä, kunnes sokeri on liuennut. Siirrä kasari pois lämmöltä ja sekoita joukkoon etikka. Kuori punasipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Lisää sipulit kannelliseen purkkiin. Kaada liemi joukkoon ja anna maustua jääkaapissa ainakin 6 tuntia.

Juuresrieskat

250g juuressosetta

1 kananmuna

1/2 dl ruisjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

2 rkl ranskankermaa

Lämmitä (kiertoilma)uuni 225 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään. Nostele pienellä lusikalla kekoja leivinpaperilla päällystetylle pellille. Ripottele reilusti vehnäjauhoja kekojen päälle ja taputtele ne kevyesti käsin littanoiksi. Pistele pinta haarukalla. Paista noin 10-12 minuuttia, kunnes rieskat on kauniin paahtuneita. Anna jäähtyä.

Savusärkitahna

170 g savustettua särkisäilykettä (paahdettu valkosipuli)

125 g ranskankermaa

1 salottisipuli

1/2 ruukku tuoretta ruohosipulia

1 tl sitruunamehua

1 tl piparjuuritahnaa tai tuoretta piparjuurta

mustapippuria

1/4 -1/2 tl suolaa

Siivilöi kalasäilykkeestä öljy pois, kaada laita kulhoon ja hienonna haarukalla. Hienonna sipuli ja ruohosipuli pieniksi (säästä osa ruohosipulista koristelua varten) ja lisää sipulit kulhoon. Mausta sitruunamehulla, piparjuurella, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon ranskankerma ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Nosta lusikallinen kalatahnaa jäähtyneen rieskalle. Lisää pikkelöityä punasipulia päälle. Koristele hienonnetulla ruohosipulilla ja rouhi päälle mustapippuria.

Punajuuri-sinihome tarte tatinit
24 kpl

4 torttutaikinalevyä

7 keskikokoista punajuurta

noin 0,5 dl oliiviöljyä

noin 0,5 dl balsamicosiirappia

mustapippuria

1/2 ruukku tuoretta timjamia

100 g sinihomejuustoa

voiteluun 1 kananmuna

Sulata torttutaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä punajuuret suolatussa vedessä napakan kypsiksi niin kauan, että haarukka uppoaa niihin pienellä vastuksella. Kuori punajuuret ja viipaloi ne ohuesti. Lämmitä (kiertoilma)uuni 225-asteiseksi. Halkaise torttulevyt terävällä veitsellä ensin pitkittäin ja leikkaa ne sitten kuuteen osaan. Kauli kevyesti jokainen taikinanpala niin, että siitä tulee hieman isompi.  Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Valmista 12 piirakkaa per pelti. Pirskota hieman oliiviöljyä leivinpaperille, taikinapalan kokoiselle alueelle. Purista sitten reilusti balsamicokastiketta päälle. Aseta päälle kaksi punajuuriviipaletta lomittain. Nypi hieman timjamia punajuurten päälle ja mausta mustapippurilla. Ripottele sinihomejuustoa pieninä nokareina päälle. Nosta jokaisen päälle taikinapala niin, että se peittää punajuuret. Kauli tarvittaessa hieman lisää. Painele haarukalla taikinan ympäri niin, että reuna sulkeutuu. Voitele kananmunalla. Paista noin kymmenen minuuttia, kunnes taikina on kohonnut ja kullanruskea. Anna jäähtyä muutama minuutti ja käännä sitten piiraat lastalla. Koristele tuoreella timjamilla.

Mauteinen omenamocktail
1 kpl

2 rkl omenasiirappia *

1 rkl sitruunamehua

2 osa (alkoholitonta) kuohuviiniä

1 osa soodavettä

Lisää jäitä korkeaan (viini) lasiin. Mittaa joukkoon sitruunamehu ja omenasiirappi. Kaada päälle kuohuviini ja soodavesi. Sekoita ja nauti.

*Mausteinen omenasiirappi
(riittää n. 8 juomaan)

5 dl tuorepuristettua omenamehua

1 dl sokeria

2 kanelitankoa

3 tähtianista

2,5 cm pala inkivääriä

1 vaniljatanko

Lisää ainekset pieneen kasariin ja keitä 30 minuuttia, kunnes siirappia on jäljellä noin puolet. Siivilöi ja säilytä suljetussa purkissa jääkaapissa.

Edellinen
Edellinen

Kvinoasalaatti

Seuraava
Seuraava

Rapeita seesamilyttypottuja ja spicy skagenia