Nami Namasten sämpylät

Uunituore sämpylä on aamiaispöydän suurin luksustuote tuoreiden itsepoimittujen marjojen lisäksi. Nämä rapeakuoriset sämpylät on samat joiden ääreen Sikke Sumarin kesäpaikan Nami Namasten vieraat pääsevät joka aamu. Resepti on nerokas sillä taikina sekoitetetaan illalla valmiiksi jääkaappiin ja aamulla lusikoidaan pellille. Meillä valmistetaan taikina usein perjantaisin ja siitä paistetaan tuoreet sämpylät sekä lauantai- että sunnuntaiaamuna.

Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Me ollaan lisätty taikinaan hieman siirappia koska tykätään pienestä makeudesta sämpylöissä. Jauhoissa me luotetaan Malmgårdiin, ja heidän Loviisassa sijaitseva kartano ja puoti on ehdottomasti päiväretken arvoinen.

Bella Table Nami Namasten sämpylät

7,5 dl vettä
25g tuorehiivaa tai pss kuivahiivaa
loraus siirappia tai hunajaa
1 rkl suolaa
2,5dl spelttihiutaleita
2 dl  emmerjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja
+ pinnalle spelttihiutaleita tai (ja) siemeniä

1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin spelttihiutaleet ja emmerjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
2. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi.
3. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja spelttihiutaleita tai siemeniä ja paista uunissa 220 asteessa 35min. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.

Pro tip: Jos jostain syystä haluat pehmeitä sämpylöitä laita keittiöliina sämpylöiden päälle heti uunista tultua.

Pro tipsit Sikeltä: “ Jauhosekoitus voi olla mikä tahansa tekijää miellyttää, mutta olen huomannut, että ruisjauhot antavat tosi kivan maun sämpylöille. Pääasia on, että taikinaa ei vaivata eikä tehdä liian tanakaksi ja että uuni on tarpeeksi kuuma ja paistoaika tarpeeksi pitkä. Paras maku tulee, jos taikina saa tekeytyä yön yli jääkaapissa.”

Bella Table nami namaste
Edellinen
Edellinen

Wayn Escabeche

Seuraava
Seuraava

Sienikastike