Nokkos-perunagalette

Galette on piirakoista parhain. Helppo taikina, jonka voi valmistaa lähes mistä jauhosta vain ja sekaan voi lisätä vaikka ryöpättyä nokkosta. Parasta avopiirakassa on kuitenkin se että mitä rustiikkisempi se on, sitä parempi. Hyvästi harpilla leivinpaperiin piirretyt ympyrät ja täydelliset rypytykset. Täytteiksi käy mitä tahansa jääkaapista löytyy ja samaan pohjaan voi tehdä sekä suolaisen että makean piirakan.

Omasta jääkaapista löytyi vajaa purkki mascarponea jonka joukkoon raastoin piparjuurta ja pecorinoa. Päälle keitettyä perunaa, muutama kevätsipuli, kourallinen parsaa ja salviaa. Tästä tuli aivan ihanaa!! Niin hyvää että kannattaa tätä varten ostaa raaka-aineet ja esikeittää perunat päivää ennen.

Galettepohja
150 g vehnäjauhoja
50 g täysjyvävehnäjauhoja
60 g rahkaa tai jogurttia
100 g kylmää voita
1/2 rkl omenaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
~4 rkl kylmää vettä
n. 1 litra tuoretta nokkosta (70g ryöpättynä)

Täyte
150 g mascarponea, ricottaa tai ranskankermaa
50 g pecorinoa
~3 rkl tuoretta piparjuurta
~ 1/2 tl suolaa
4 isoa keitettyä perunaa
2 kevätsipulin vartta
5 parsaa
salviaa
oliiviöljyä

1. Valmista ensin pohja. Sekoita yleiskoneessa tai käsin kulhossa jauhot, (voit tehdä myös pelkkään vehnäjauhoon) suola, rahka ja omenaviinietikka.
2. Jos käytät nokkosta ryöppää se ensin 15 sekunnin ajan kiehuvassa vedessä, huuhtele kylmällä vedellä ja purista nyrkissä pieneksi kuivaksi palloksi. Hienonna veitsellä ja lisöö taikinaan.
3. Nypi joukkoon kylmä voi pieninä nokareina. Lisää sitten kylmää vettä 1 rkl kerrallaan kunnes saat muotoiltua taikinasta pallon. Älä ylityöstä taikinaa, voi saa jäädä hiutaleiksi.
4. Paina taikinapallo kiekoksi, paketoi kelmuun ja laita vähintään tunniksi jääkaappiin tai jäähdytä pakkasessa n. 30min.
5. Valmista sillä välin täytteet. Sekoita mascarpone, raastettu piparjuuri ja pecorino ja suola keskenään paksuksi tahnaksi.
6. Leikkaa keitetyt kylmät perunat n. 1cm viipaleiksi. Leikkaa parsoista 5cm nuppu ja halkaise veitsellä. Hienonna kevätsipulit.
7. Laita uuni 200-asteeseen. Ota kylmä taikina jääkaapista ja kauli kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi.
8. Levitä mascarponetahna jättäen n. 5cm reunoilta. Levitä päälle perunat, kevätsipuli ja parsat leikkuupinta alaspäin. Koristele salvianlehdillä.
9. Taittele reunat ylös sisäänpäin. Galette on rustiikkinen avopiiras joten kädenjälki saa ja pitää näkyä. Raasta päälle pecorinoa ja lorota oliiviöljyä.
10. Paista uunin keskitasolla kullanruskeaksi n. 35-40min ripottele päälle sormisuolaa ja nauti haaleana tai kylmänä,

Edellinen
Edellinen

Sitruuna-ricottapannukakut

Seuraava
Seuraava

Höyryssä paistettua kaalia & maustevoita